Syy, miksi ihmiset loukkaantuvat liikkuessaan on usein epäsuotuisa rasituksen määrä / kuorma suhteutettuna yksilön suorituskykyyn sekä -tekniikkaan. Esimerkiksi rasitusvammoja  syntyy helposti huonon suoritustekniikan yhdistyessä voimantuottoon (juoksu, painonnosto, uinti, heittolajit jne.) Myös liian runsas tai liian nopeasti lisätty harjoitusvolyymi altistaa paitsi rasitusvammoille, myös ylikunnolle.

Vammoilta välttyäkseen on kaiken ytimessä oikeilla liikeradoilla ja -laajuuksilla liikkuva keho, sekä riittävä liikekontrolli ja kehonhallinta. Nämä ominaisuudet rakentavat pohjan liikunnalle, jossa kuvioihin astuu mukaan mm. lisäpainot (voimaharjoittelu, Crossfit ym.), nopeus (kamppailu- ja palloilulajit, pikajuoksu ym.) tai pitkäkestoisuus (kestävyysjuoksu, triathlon ym.). 

Ei siis kannata mennä takapuoli edellä puuhun ja ruveta esimerkiksi juoksemaan, ennen kuin osaat mm. kävellä oikein, omaat riittävän lonkkien ojennukseen ja hyvän kehon kannatuksen. Edellä mainittujen (ja monien muiden) ominaisuuksien harjoittamiseen on spiraalistabilaatio omiaan. Spiraalistabilaatiolla voidaan harjoitella mm. kävelyn biomekaniikkaa, lonkkien liikkuvuutta, kehon kannatusta sekä kehittää lihasketjujen oikeanlaista toimintaa, mikä vaikuttaa suoraan kaikkeen mitä teet.

Lisäpainoja et voimaharjoittelussa tarvitse, ennen kuin jaksat tehdä omalla kehonpainollasi perus lihaskuntoliikkeitä, kuten kyykky, punnerrus, erilaiset lankut ja roikunta. Pilates jos jokin on menetelmä, joka opettaa liikuttamaan omaa kehonpainoasi optimaalisella tavalla! Pilateksessa ensin perusharjoittelulla pyritään kehittämään riittävä kehonhallinta sekä vahvistamaan syvää kehon tukea. Tämän jälkeen erilaisten progressioiden kautta siirrytään haastavampiin ja enemmän kehonpainon käyttöä vaativiin liikkeisiin.

Talokin vaatii vahvan perustan ennen päälle rakentamista. Sama pätee ihmiskehoon ja fysiikan kehittämiseen. Rakenna kehollesi siis ensin vahva kivijalka, jolle rakennat fysiikkaasi kehityksestä nauttien ja vammoja välttäen.