Nykyään puhutaan paljon liiallisen istumisen ja paikallaanolon tuomista negatiivista vaikutuksista. Jos istuu paljon, rupeaa se ennen pitkää näkymään ja tuntumaan kehossa ja terveydessä. Lonkankoukistajat lyhenevät, ryhti painuu kasaan ja pää työntyy eteen.
Runsas paikallaanolo mm. heikentää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jäykistää niveliä ja lisää eri sairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen riskiä. Keskivartaloon kertyy helpommin senttejä ja lihaskunto heikkenee.
Keväällä 2023 Yle uutisoi työikäisten aivoinfarktien lisääntymisestä. Yhdeksi merkittäväksi syyksi jutussa nostettiin liika istuminen.
Lapset istuvat aikuisten lailla enemmän kuin koskaan, ja heidän kuntonsa on vain murto-osa menneiden sukupolvien kunnosta. Tässä Yle:n jutussa ennustetaan huolestuttavaa tulevaisuuden skenaariota, jossa arvioidaan jopa 43%:lla 50-vuotiaista miehistä olevan heikko kestävyyskunto vuonna 2040. Hyvä kestävyyskunto kyseisessä ikäryhmässä olisi ennusteen mukaan vain 2%:lla. On sanomattakin selvää, että tämä kehityssuunta vaikuttaa negatiivisesti ihmisten työkykyyn ja työuran kestoon. Fyysisen työn tekeminen tulee yhä enenevässä määrin olemaan mahdotonta osalle ihmisistä. Nyt jo on jouduttu keventämään poliisiksi hakevien kuntotestien vaatimustasoa, kun hakijoiden fysiikka ei ole riittävää. Myös varusmiesten kunto laskee laskemistaan. Samaisessa Yle:n jutussa todetaan, että varusmiesten 12 minuutin cooperin-testissä 3000m tulokseen pääsee nykyään enää 5%, kun se vuonna 1979 oli peräti 25%.
UKK-instituutin koordinoiman tutkimuksen mukaan päivittäinen yli kahdeksan tunnin paikallaanolo valveilla ollessa kustantaa yhteiskunnalle 1,5 miljardia euroa vuosittain. Suurin yksittäinen paikallaanolon kustannus syntyy työkyvyttömyyseläkkeiden muodostamista tuottavuuden menetyksistä (691 milj. euroa). Pitkät sairauspoissaolot kustantavat 43 milj. euroa. Niin nurinkurista kuin se onkin, on ihmisiä, jotka menettävät työkykynsä työtä tekemällä. Ja työnantajia, jotka menettävät työntekijöitä.
Yleiskunnon ja terveyden kannalta liikunnan säännöllisyys ja se, että sitä ripotellaan pitkin päivää on tärkeintä. Tunnin treeni, oli se kuinka rankka tahansa, ei pysty kompensoimaan seitsemän-kahdeksan tunnin lähes yhtäjaksoista paikallaanoloa. Parhaiten torjut paikallaanolon ja istumisen haittoja, kun lisäät pieniä liikuntahetkiä päivään ja valitset fyysisen vaihtoehdon, kuten portaat, aina kun mahdollista. Mikäli työsi on passiivista ja joudut istumaan paljon, ota asia puheeksi työnantajan kanssa, jotta voitte tehdä suunnitelmia työn aiheuttamien negatiivisten vaikutusten torjumiseksi.
Pilates workshopit ja viikkotunnit on helposti järjestettävissä työpaikalle! Ota yhteyttä tai pyydä tarjous.